hobbendonk groen 01 visual small

wonen in en met de natuur

Gelegen naast natuurgebied Dommelbimd, rondom industrieel erfgoed en tegen de oude kern van Boxtel, worden in een parkachtige omgeving zo’n achttien vrijstaande huizen, tweekappers en rijtjeshuizen gebouwd. Wonend bovenop de donk, een hoger niveau in het landschap, heb je geen achterburen en een vrij uitzicht over het dal van de Dommel. Omliggende woningen en monumenten worden gerestaureerd en verbouwd, zodat het gebied met in totaal 24 woningen straks één sfeervol geheel is.

In Hobbendonk vind je geen hoge schuttingen of muren, maar groene en landschappelijke elementen als erfafscheiding. Geen storende auto’s die het beeld bepalen, maar deels verdiept gelegen parkeerplaatsen. In het ontwerp van de huizen wordt gewerkt met duurzame materialen. Zo komen er bakstenen gevels en keramische daken. Individuele woonwensen worden vervuld in een natuurlijk verloop met het landschap.

bekijk de video van hobbendonk

oorspronkelijke stoomwasserij

Een industrieel complex vormt het historische centrum van Hobbendonk. De gebouwen werden in de 19e eeuw gebouwd en deden oorspronkelijk dienst als stoomwasserij. De later aangebouwde bouwdelen worden gesloopt en het oude hoofdgebouw van de wasserij, inclusief het dwarshuis, blijft behouden. Dit gemeentelijk monument, dat vroeger dienst deed als fabriek, woning en ketelhuis, wordt gerestaureerd tot twee parkresidenties en de kenmerkende voorgevel wordt zichtbaar. Zo krijgt Hobbendonk haar authentieke en open entree. Het witte monument fungeert als poort naar het dorp Boxtel en naar het stadslandgoed Stapelen en neemt een prominente rol in aan de Eindhovenseweg.

hobbendonk pand

stadslandgoed stapelen

Project Hobbendonk maakt deel uit van stadslandgoed Stapelen. Het bestemmingsplan van dit landgoed wordt gewijzigd, zodat Hobbendonk gerealiseerd kan worden. Sinds 2014 werkt een multidisciplinaire stuurgroep, met o.a. de gemeente, de paters van kasteel Stapelen en de stichting Dommelbimd, samen aan een gezamenlijke visie. In deze visie zijn kunst en landschap nauw met elkaar verweven en wordt de oorspronkelijke natuur gerespecteerd, waardoor alle partijen zich erin kunnen vinden. Het zesentwintig hectare groot groengebied, gelegen tegen de kern van Boxtel, wordt zorgvuldig bewaard en versterkt.

hobbendonk groen 02

kasteel stapelen

Kasteel Stapelen, samen met het omringende park dat veel oude en bijzondere bomen bevat, speelt een hoofdrol in het landgoed. Het kasteel is gelegen in het beekdal van de Dommel en is nauw verbonden met de geschiedenis van Boxtel. Gebouwd in de veertiende eeuw en verbouwd in 1850, werd het begin 20e eeuw gebruikt als seminarie en verblijfsruimte voor paters. In 2010 werd het kasteel opnieuw gerenoveerd en aangepast aan de meer eigentijdse wensen van de paters, van wie er nog slechts enkele zijn overgebleven. Het natuurgebied rondom Hobbendonk zal een plek voor bezinning worden, waarbij cultuur, natuur en water de kernwoorden zijn.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA